Alcohol gehalte

Whisky is normaal gezien rond de 70% alcohol op volume wanneer hij gedistilleerd wordt, dit is lichtjes hoger bij triple distilled whisky. De rest is water van de gecondenseerde stoom. Het is een heldere, kleurloze vloeistof met enkele subtiele geuren en smaken waarvan het effectieve alcohol percentage van distillaat tot distillaat verschilt. Met uitzondering van enkele speciaal uitgezochte vaten is het nu de regel geworden alle vaten te reduceren tot een standaard 63.4%. Terwijl de whisky in het vat zit verdampt ongeveer 2% per jaar, dit staat bekend als het deel van de engelen , “the angels’ share”. De whisky verandert terwijl hij in het vat zit. Hij neemt smaken en geuren op van het vat maar ook uit de lucht door de poriën van het vat. Alleen al het vat kan veel verschil maken, maar ook de locatie van het “warehouse” is sterk bepalend. Een vat Islay malt, dat rijpt naast de atlantische oceaan, zal een andere whisky geven dan een whisky in het binnenland. De meeste whisky wordt voor het bottelen gereduceerd in graden tot 40% voor de Europese (vooral Engelse) markt en tot 43 % voor de rest van de export. Enkele geselecteerde vaten worden echter op een hoger percentage gebotteld. “cask strength whisky” is rechtstreeks van het vat in de fles gebotteld zonder toevoeging van water. Hoe langer de whisky in het vat blijft hoe meer smaak hij zal opnemen en hoe minder alcohol er overblijft. Een 21-jaar oude whisky, bijvoorbeeld, zal meestal meer subtiele smaken vertonen dan een 12-jaar oude whisky, alhoewel deze smaakverandering zeer sterk bepaald wordt door de kwaliteit van het vat voor de vulling. Het zal uiteraard veel duurder zijn, door die leeftijd. Sommige whisky’s zijn ervoor gekend sneller te rijpen dan andere. Lowland whisky’s zijn meestal de snelste terwijl anderen het verouderen goed aankunnen , zoals veel van de speyside whisky’s. Alhoewel oudere whisky in veel gevallen ook duurder betekent is hij niet noodzakelijk beter. Hier komt de  persoonlijke smaak als belangrijkste factor bovendrijven. Sommigen houden meer van een houterige 21 jaar oude whisky terwijl anderen de honingsmaakjes van, een 18-jaar oude prefereren.