Geschiedenis

Het waren waarschijnlijk de Arabieren die het distilleren hebben uitgevonden. De Ierse apostel St. Patrick (beschermheilige van Ierland) zou op zijn reizen de techniek van het distilleren hebben ontdekt, en deze hebben verspreid binnen Ierland. Via de westerse eilanden zou de kennis het Schotse vasteland hebben bereikt. Wanneer de eerste echte whisky is gedistilleerd is niet bekend. Het woord whisky komt overigens van uisge beatha, wat levenswater betekent in het Gaelic.

Vanaf de 16e eeuw werd door Schotse boeren al op grote schaal whisky geproduceerd. Samuel Johnson nam in 1755 voor het eerst het woord ‘whisky’ op in zijn Dictionary of the English Language . Vanaf 1707 viel Schotland onder de Engelse wet, en de Engelsen begonnen met het aan banden leggen van de whisky-productie door het heffen van accijns. Hiermee werd het illegaal stoken van whisky een ware volkssport in Schotland. Engelse excisemen trokken de Schotse Hooglanden in op zoek naar illegale whisky distilleerderijen.

In 1823 werd het mogelijk om een vergunning te krijgen voor het op grote schaal produceren van whisky. Dit leidde tot het ontstaan van de eerste grote distilleerderijen, zoals: The Glenlivet en Cardhu. In deze eeuw werd whisky een zeer populaire drank. Dit was vooral te danken aan de grote belangstelling voor blended whisky. Malt whisky werd door slechts enkele distilleerderijen als Springbank en Caol Ila op de markt gebracht. De grote belangstelling zorgde echter voor een overproductie, en begin 20e eeuw zakte de whisky-markt in door economische neergang. Vele distilleerderijen gingen failliet.

Tijdens de Amerikaanse drooglegging was de Schotse whisky zeer gewild bij smokkelaars. De Schotse distilleerderijen beantwoorden gretig aan de vraag door op grote schaal, vaak slechte kwaliteit, whisky te leveren. Uiteindelijk nam hierdoor de vraag af en moest de industrie een nieuwe klap verwerken.

In de jaren 60 nam de interesse van het publiek voor whisky weer toe. William Grant & Sons begon met het op de markt brengen van een Single malt whisky: The Glenfiddich. Dit vond navolging bij meer distilleerderijen, en tot aan de dag van vandaag kan de single malt whisky rekenen op toenemende belangstelling van de consument. Het gevolg is dat steeds meer distileerderijen, die eens gesloten waren, de productie weer hervatten.