Misverstanden

Er bestaan nogal wat misverstanden over whisky, en het drinken ervan. Een aantal worden op deze pagina uit de wereld geholpen:

Whisky wordt beter als het nog een tijd in de fles blijft

Na het bottelen van de whisky houdt het rijpen op.  Whisky wordt niet beter door het nog een tijd te bewaren (zoals bij sommige wijn het geval  is). Kortom: niet in een stoffige kelder opbergen, maar gewoon lekker opdrinken.

Een fles whisky moet horizontaal bewaard worden

Lijkt me niet verstandig. De meeste flessen malt whisky zijn afgesloten met een dop waarin een kurk is gelijmd. Wanneer je de whiskyfles een tijd lang horizontaal legt, dan kan de alcohol de lijm oplossen, en daar gaat dan je dure fles…

Whisky mag je schrijven als whisky of whiskey

Je mag het van mij schrijven hoe je wilt. Wanneer we het echter hebben over whiskey, dan bedoelen we Ierse of Amerikaanse whiskey. Alle andere whiskies (inclusief de Schotse) schrijven we als whisky.

Bij whisky hoort een sigaar

Whisky heeft geen sigaar nodig, net zoals een sigaar geen whisky nodig heeft. Beide kunnen elkaar echter wel goed aanvullen.

Whisky on the rocks

Dit is echt fout!  Gooi geen ijs in je malt whisky. De complexe en delicate aroma’s die een malt kan hebben, worden door de kou van het ijs teniet gedaan. Wanneer je de whisky te sterk vindt, dan kun je beter een beetje water toevoegen (zonder bubbles). Dit is zelfs aan te raden, aangezien water nieuwe aroma’s kan losmaken.

Een malt is beter dan een blend

Dit is wat kort door de bocht. Toegegeven: een malt whisky heeft een uniek karakter, maar er zijn ook mindere malts. Daarnaast zijn er een aantal blended whisky’s die zeer de moeite waard zijn, vooral de wat exclusievere blend’s als Dimple en Chivas Regal . Het is ook een kwestie van persoonlijke smaak.  Wanneer je geen liefhebber bent van de aromatische malt’s dan ben je misschien meer in je nopjes met een zachter blend.

Hoe ouder de malt, hoe beter

Dit is een kwestie van smaak. Oudere malt whiskies zijn in ieder geval exclusiever, en dus duurder. Echter langer rijpen kan betekenen meer hout-invloeden in de whisky, en daar moet je van houden. Zelf ben ik geen liefhebber van teveel hout.