Lancering Diageo Special Releases 2020

SR Lifestyle Collection ShotZe waren al even verkrijgbaar bij de whiskyspeciaalzaken, maar de Special Releases van Diageo werden op 14 oktober officieel gelanceerd in Nederland tijdens een digitale proeverij. Onder leiding van ambassadeurs Herman van der Meij en Maurits Wetemans werden de acht verschillende single malts onder de loep genomen.

Het is alweer bijna twintig jaar geleden dat de allereerste Special Releases op de markt verschenen. Nog steeds is de aankondiging een van de hoogtepunten van het whiskyjaar. Maar eerst een korte terugblik op de geschiedenis van deze indrukwekkende serie en een overzicht van de edities van dit jaar.

Het uitbrengen van zeldzame en bijzondere whisky’s is voor Diageo niets nieuws. Dat begon al eind jaren ’80 met de zogenaamde Classic Malts of Scotland, in 1995 gevolgd door The Rare Malts Collection. Hoewel de laatste Rare Malts-bottelingen in 2005 op de markt verschenen, besloot Diageo al in 2001 dat het tijd was voor een nieuwe reeks: de Special Releases waren geboren. En speciaal bleken ze, ook al waren het er toen nog slechts twee. De 22-jarige Port Ellen en 25-jarige Talisker verkochten snel uit. Het daaropvolgende jaar werd het concept van de Special Releases volledig omarmt met in totaal zeven zeldzame whisky’s. Onder andere de nog steeds populaire Lagavulin 12yo Cask Strength maakte toen voor het eerst zijn opwachting.

In 2019 gooide Diageo het over een andere boeg. Voor het eerst werd een overkoepelend thema uitgekozen voor de Special Releases, Rare by Nature. Het dierenrijk speelt een belangrijke rol in het thema, dat ook dit jaar weer omarmd is. Dr. Craig Wilson, masterblender van Diageo, is verantwoordelijk voor de Special Releases van 2020. “Ik heb de Special Releases van dit jaar gemaakt met de whiskyliefhebber in mijn achterhoofd”, zegt hij.

Door de coronacrisis was het dit jaar niet mogelijk om een proeverij op locatie te doen. Net als de hele whiskywereld koos Diageo daarom voor een digitale proeverij. Via Zoom, een app die iedereen intussen wel op de telefoon of computer heeft staan, keken slijters en pers naar de presentatie van Herman van der Meij en Maurits Wetemans. De volgende acht whisky’s kwamen aan bod.

Cardhu 11yo (56,0%)
Een unieke Cardhu uit refill vaten, maar ook nieuwe en ex-bourbon vaten van Amerikaans eiken. De zachtaardige Cardhu krijgt daardoor een kruidige omhelsing.

The Singleton of Dufftown 17yo (55,1%)
Een whisky die volledig in refill American oak hogsheads rijpte. Kruidiger dan het gebruikelijke karakter van Singleton of Dufftown, maar de grassige, fruitige tonen zijn nog steeds aanwezig.

Cragganmore 20yo (55,8%)
Een aantrekkelijke Cragganmore die rijpte in refill en versgeblakerde hogsheads van Amerikaans eiken. Typisch Speyside, maar ook ongebruikelijk intens en kruidig.

Mortlach 21yo (56,9%)
Alles aan deze Mortlach is geweldig en alleen maar beter geworden door de secondaire rijping in Pedro Ximénez en Oloroso sherryvaten.

Dalwhinnie 30yo (51,9%)
Een zeldzame Dalwhinnie die verrassend levendig is na dertig jaar rijping, die volledig plaatsvond in refill hogsheads van Amerikaans eiken.

Pittyvaich 30yo (50,8%)
Een unieke whisky van een gesloten distilleerderij. Deze Pittyvaich is spectaculair en simpelweg heerlijk. Gefinisht in first-fill bourbonvaten.

Lagavulin 12yo (56,4%)
De klassieke Lagavulin 12yo Cask Strength maakt ook nu weer zijn opwachting. Een zijdezacht mondgevoel en intense smaken, met een eindeloos rokerige afdronk.

Talisker 8yo (57,9%)
Een Talisker met dat heerlijke maritieme karakter, maar met een smaakvolle twist door de finish in Caribische rumvaten.

Wat opvalt is de knappe balans die masterblender Craig Wilson heeft weten te vinden tussen het bewaken van het distilleerderijkarakter, maar toch ook het spelen met vaten. Wie bijvoorbeeld verwacht dat de Talisker bol staat van de ruminvloeden, komt van een koude kermis thuis. Het is nog steeds een klassieke Talisker, maar dan met een voorzichtige draai eraan.

En zo is er bij alle distilleerderijen wel iets klassieks terug te vinden. Veel van de deelnemers aan de proeverij waren enorm weg van de Pittyvaich, een gesloten distilleerderij die heel zelden nog gebottled wordt. Ook de Cragganmore en de Mortlach sprongen eruit. En tot niemands verrassing was de Lagavulin ouderwets goed.

Generated by Feedzy